Egon Schiele - provokatér s nezaměnitelným rukopisem

Do skandinávských interiérů patří bezesporu také umění všeho druhu, tvaru a vzezření. Dodá to vašemu domovu takový ten punc originality a v mnoha případech přidá i na sofistikovanosti. V rámci našeho blogu bychom se tak rádi sem tam zmínili o nějakém tom uměleckém kousku či umělci, který nás zaujal.

V prvním článku na toto téma tady pro vás máme rakouského umělce Egona Schieleho. Sami jsme se s ním poprvé setkali poměrně nedávno a to díky dva roky starému filmu s výstižným názvem Egon Schiele. To je také jedním z důvodu, proč máme nejraději životopisné filmy. Člověk se vždy dozví něco nového či dokonce setká s něčím dosud nepoznaným. 

Co si budeme povídat, Egonova tvorba na první pohled není naší srdcovou záležitostí. Například jeho kresby aktů často neznázorňují a ani neměly znázorňovat krásu lidského těla a někdy zabíhají až do ošklivosti. 

 

Rakouský umělec s českými kořeny

Zanechal však za sebou ohromující dílo, bezesporu s nezaměnitelným rukopisem. Rodištěm Egona Schiele je Rakousko, avšak má také české kořeny. Jeho otec byl rakušan, jeho matka Marie, která se ještě za svobodna jmenovala Soukupová pocházela z Českého Krumlova.

Egon Schiele absolvoval tři ročníky na prestižní, avšak celkem konzervativní Akademii výtvarných umění. Klasické zaměření a ona konzervativnost Egonovi příliš nevyhovovala. Ten měl už tehdy v hlavě mnohem odvážnější nápady a studium tedy nedokončil. Jeho práci tak nejvíce ovlivnilo seznámí se s Gustavem Klimtem. Ten ho všemožně podporoval, pomáhal mu a uvedl ho také do společnosti umělců. Není tedy divu, že jeho raná díla jsou ovlivněna nejvíce právě Gustavem Klimtem, ale krom něho rovněž i například Oskarem Kokoschkou.

Egon si však postupem času vytvořil svůj svébytný a nezaměnitelný styl o velkém rozsahu a to jak od secese k expresionismu, tak od kreseb aktů k přírodním motivům. 

 

Egon Schiele provokuje svým dílem i chováním

Nemůžeme také vynechat to, že Egon Schiele byl rebel a pobuřoval jak svým dílem (které bylo mnohdy označováno za pornografické), tak i svými postoji a činy. Známý je například jeho pobyt v Českém Krumlově, kde se na nějaký čas odstěhoval se svou múzou, tehdy 17 letou Wally. Starousedlíkům byl však svými bohémskými projevy k přítěži a jakmile se dozvěděli, že maluje místní, často velmi mladé dívky, tak se oba museli záhy vrátit zpět do Rakouska. S jinou kauzou se později dostal až před soud, ale ve výsledku jen na několik dní do vězení. 

Značné uklidnění přichází až po jeho svatbě roku 1915, kdy se oženil s Edith Harmsovou, která bydlela  s rodinou nedaleko jeho ateliéru. V jeho díle se začaly objevovat více portréty mužů a dětí s rodinnými prvky. Jen pár dní po svatbě byl povolán do právě probíhající války, nikdy se však na frontu skrz své zdravotní problémy nedostal a pracoval pouze na úřednických pozicích.

 

Na vrcholu slávy

Do Vídně se vrátil roku 191. O rok později slaví velký úspěch na výstavě Vídeňské secese, kde měl vystaveno rovnou na 50 svých děl. Začalo se mu dařit, oproti mnoha jiným umělcům, kterým se dostalo uznání až po jejich smrti, Egon dostává jednu nabídku za druhou a vše se zdá, že se obrací k lepšímu. Záhy však Evropu zastihla španělská chřipka, které nejprve podlehla jeho manželka a o tři dny později také Egon Schiele sám. Bylo mu necelých 28 let, přesto zanechal světu na 250 obrazů a přes 2 000 kreseb.

Pokud vás jeho život a dílo zaujalo, tak vám můžeme jen doporučit obsáhlou sbírku jeho prací v mezinárodním kulturním centru v Českém Krumlově - Egon Schiele Art Centrum. Jedná se opravdu o unikátní projekt v krásných prostorách městského pivovaru ze 16. století, kde na ploše 4 000 m² najdete jak celoroční výstavu jeho prací, tak i výstavy klasického a současného umění 20. století. Dalšími zajímavými aktivitami tohoto projektu je například část komplexu, kde vznikla řada ateliérů pro studijní a pracovní pobyty mladých umělců, k dispozici je také apartmá pro spisovatele.

A pokud byste si chtěli zkrášlit Egonovými díly svůj domov, tak u nás najdete reprodukci několika jeho děl. Však mrkněte sami.

  68b

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz